Hanácké hertepláky recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- Těsto:
- asi 1 kg brambor
- asi 500 g polohrubé mouky
- sůl
- 1. náplň:
- mák (mletý)
- cukr moučka (smíchat s mákem)
- 2. náplň:
- povidla
- máslo
Postup Hanácké hertepláky
Postup přípravy receptu
-
Nejlépe den předem brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a na jemno nastrouháme. Pak je smícháme s moukou a se solí a zpracujeme v těsto, které se nelepí, není příliš tuhé ani řídké.
Na pomoučněném vále vyvalujeme tenké placky, které opékáme nasucho na litinovém kolečku plynového sporáku z obou stran.
Ještě teplé pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mákem smíchaným s mletým cukrem, znovu zakapeme máslem a stočíme jako palačinku.
Do hrnce je skládáme na sebe, mezi sebou je promazáváme máslem a uchováváme v teple. Jako druhá varianta je plnit je povidly nebo povidly a i sypat mákem.