Halušky se špenátem a karamelovou cibulkou recept
Top Recepty, PřílohySuroviny na recept
- Halušky:
- 450 g oloupaných brambor
- 450 g polohrubé mouky
- 1 kl soli
- Špenát:
- 1 balení zmrazeného špenátu (měla jsem listový)
- 1 velká cibule
- 2 pl oleje
- 2 pl másla
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 1 vejce
- Na polití:
- 2 cibule
- sádlo
- 1/2 kl soli
- 1/4 kl mletého nebo drceného kmínu
- 2 kl cukru (já používám tmavý třtinový)
Postup Halušky se špenátem a karamelovou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Syrové brambory jsem nakrájela na větší kusy a rozmixovala v kutru do hladka (nebo je nastrouháme na jemném struhadle, ale tohle je rychlé a bez práce). Přidáme mouku, sůl a vymícháme těsto (mělo by být husté asi jako na bramboráky). Přes haluškovač těsto protlačíme do hrnce s osolenou vřící vodou a vaříme 2-3 minuty, než vyplavou. Scedíme.
Na špenát nakrájíme cibulku, kterou osmažíme na oleji. Přidáme špenát, nadrcený česnek, osolíme, opepříme a necháme chvilku povařit, než se vydusí tekutina. Do směsi zamícháme vajíčko a máslo vypneme. Špenát bude díky máslu hezky krémový.
Na karamelovou cibulku nakrájíme cibuli na měsíčky. Na sádle ji smažíme spolu s cukrem a kmínem do křupava. Nakonec osolíme. Díky cukru se nám vytvoří karamel.
Halušky smícháme se špenátem a polijeme karamelovou cibulkou. Podáváme buď samostatně nebo jako přílohu k masu - já podávala k pečené kachničce.