Halloweenský dýňový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- těsto:
- 250 g hladké mouky (já dávám 1/2 i více celozrnné)
- 125 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- kůra z 1/2 citronu
- náplň:
- 1 dýně (malá, hokaido i se slupkou, nebo 1/4 špagetové/máslové - záleží na velikosti)
- 2 vejce
- 5 lžic medu
- 2 lžíce kysané smetany (může být vysokotučný jogurt)
- šťáva z 1/2 citronu
Postup Halloweenský dýňový koláč
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto důkladně vypracujeme a v sáčku necháme odpočinout v lednici.
Dýní pokrájenou na kostičky povaříme s trochou vody do měkka (cca 20 min), přebytečnou vodu slijeme, rozmixujem dohladka a necháme vychladnout.
Do zchladlého pyre vmícháme citronovou šťávu, med a zakysanku - můžeme ochutnat a dle libosti přisladit či přikyselit.
Nakonec důkladně zašleháme vejce.
Koláčovou formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem.
Na dno formy upěchujeme těsto, které na několika místech propícháme vidličkou.
Těsto zalijeme dýňovým pyré a pečeme cca na 180°C 40 - 50 min (až je náplň lehce ztuhlá, zežloutlá a po okrajích nazlátlá).
Nakonec po zchladnutí zdobíme strouhanou čokoládou nebo kakaem a zakysanou smetanou/jogurtem.