Grepové sušenky na obložení dortu recept
Top Recepty, Dietní receptySuroviny na recept
- 160 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
- 1/2 hrnku bílého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- grep - 1/4 hrnku šťávy + 1 lžíce strouhané kůry
- 1,75 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu či bramborového škrobu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup Grepové sušenky na obložení dortu
Postup přípravy receptu
-
Jednoduchý tip na to, jak efektně ozdobit často nevzhledné boky dortu. Jednoduše je oblepte těmito výbornými vanilkovo-grepovými sušenkami, převažte mašlí a je to. Množství sušenek z tohoto receptu stačí na jeden vyšší dort o velikosti kolem 25 cm.
V míse dobře promněte cukr s grepovou kůrou, přilijte rostlinné máslo a šlehejte šlehačem několik minut, dokud není směs nadýchaná. Vmíchejte vanilku a grepovou šťávu.
Do stejné mísy prosejte kukuřičný škrob smíchaný s moukou, práškem do pečiva a solí a opět prošlehejte šlehačem.
Těsto přendejte na plát pečícího papír, zabalte a vytvarujte do delší cihly, vysoké dle toho, jak chcete aby byly vysoké vaše sušenky. Já dělám obvykle cca 10 cm na výšku, 2 cm na šířku, během pečení se sušenky ještě trochu roztečou.
Dejte ztuhnout nejméně na 2 hodiny do lednice.
Poté předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Těsto rozbalte a z kvádru ostrým nožem odkrajujte asi 0.8 cm tenké plátky - jednotlivé sušenky. Vyskládejte je na plechy, vložte do trouby a pečte 15 minut, dokud nejsou kraje jemně narůžovělé až hnědé.
Po vyndání nechte ještě pět minut chladnout na plechu, poté nechte plně vychladnout na pečícím roštu. Pokud jste to s velikostí sušenek trochu přestřelili, můžete je po vychladnutí seříznout na požadovaný rozměr.