Gratinované lilky recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 1 velký lilek nebo 2 menší
- 300 g mozzarelly
- 1/2 svazku čerstvé oregano
- 1/2 svazku čerstvá bazalka
- 500 g naložených rajčat
- 100 g hladké mouky
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 1 velký stroužek česneku
Postup Gratinované lilky
Postup přípravy receptu
-
Lilky omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme na plátky silné 1/2-1 cm. Dáme je nasolené do mísy a necháme asi 20 minut vypotit. Troubu předehřejeme na 180°C.
Mozzarellu nakrájíme na plátky, bylinky opláchneme, otrháme lístečky a nasekáme. Rajčata částečně rozmixujeme a vmícháme bylinky a utřený česnek.
Lilky vyjmeme z mísy, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Plátky obalíme v mouce. V pánvi rozpálíme olivový olej a lilky na něm z obou stran opečeme dozlatova. Po vyjmutí z pánve je necháme okapat na papírovém ubrousku.
Formu na nákypy vymažeme tukem a střídavě do ní ukládáme plátky lilku, rajčatové pyré a pokrájenou mozzarellu. Vrchní vrstvu vytvoříme z rajčat a zlehka posypeme parmazánem. Zapékáme v troubě asi 15 minut.