Filet z lososa v listovém těstě na špenátovobramborovém lůžku recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- Na lososový balíček:
- (150 g) filetu z lososa bez kůže
- 3 plátky limetky
- hrubozrnná sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 snítky čerstvého kopru
- 50 g listového těsta
- žloutek
- sezamová semínka
- Na lůžko:
- 2 brambory
- 100 g čerstvého špenátu
- 2 naťové cibulky
- kousek másla
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Postup Filet z lososa v listovém těstě na špenátovobramborovém lůžku
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě. Cibulku včetně zelené natě nakrájíme nadrobno a orestujeme na kousku másla a olivovém oleji. Přidáme k uvařeným a scezeným bramborům a rozšťoucháme. Podle potřeby dosolíme.
Špenátové listy spaříme na cedníku vařící vodou, ihned ledovou vodou zchladíme a necháme okapat. Na pánvičce orestujeme na trošce oleje a másla na tenké plátky pokrájený česnek a přihodíme okapané a překrájené špenátové listy. Osolíme, opepříme a dusíme do změknutí.
Lososový filet omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, posypeme hrubozrnnou solí, pepřem a na jemno nakrájeným koprem. Poklademe limetkovými kolečky.
Z plátků listového těsta nakrájíme pruhy cca 20 cm dlouhé a 1,5 cm široké. Mezi jednotlivými pruhy uděláme mezery. Doprostřed a napříč pruhů položíme losůska a zavineme křížem. Konce těsta podhrneme pod filet.
Potřeme žloutkem, posypeme sezamovými semínky. Zapékací misku nebo jinou vhodnou nádobu k pečení potřeme olejem a vložíme do trouby. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut.
Servírujeme tak, že si ze šťouchaných brambor uděláme v tvořítku bábovičku, na tu rozvrstvíme špenát a na to vše dáme lososa v kabátku. Já jsem pro ilustraci lososa rozřízla.