Empanada Gallega (plněný koláč) recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- těsto:
- 500 g hladké mouky
- 240 ml vlažné vody
- 100 ml oleje
- 10 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička sladké papriky
- Náplň:
- 300 g šunky
- 300 g tvrdého sýra
- 1 vejce na potření
Postup Empanada Gallega (plněný koláč)
Postup přípravy receptu
-
V míse si smícháme všechny ingredience na těsto, musí se všechny pěkně spojit. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a asi 10 minut hněteme. Poté zformujeme z těsta bochánek a necháme kynout na teplém místě v míse zakryté utěrkou asi hodinu a půl.
Plech vyložíme pečícím papírem a troubu si předehřejeme na 180°C.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Jednu část rozválíme na obdélník, který přesuneme na připravený plech a poklademe polovinou plátků šunky tak, aby pokryly celý povrch. Jen na krajích necháme asi centimetr volno. Na šunku poklademe plátky sýru a na něj opět šunku - tak, aby kompletně zakryla sýr.
Pak vyválíme i druhou část těsta - stačí o kousek menší obdélník, tak aby zakryl náplň. Přesuneme ho navrch a spodní volné kraje těsta přetáhneme přes horní plát těsta a přimáčkneme.
Doprostřed empanady uděláme díru, aby mohla odcházet pára a pokud nám zbyly nějaké odřezky těsta, můžeme povrch nazdobit.
Povrch empanady potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 40 minut dozlatova. Před krájením necháme chvilku vychladnout.