Dvoubarevné linecké aneb okatá paráda recept
Top Recepty, CukrovíSuroviny na recept
- Světlé linecké těsto:
- 225 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- 150 g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce zakysané smetany
- nepečené tmavé těsto:
- 175 g moučkového cukru
- 100 g kakaa
- 50 g jemně strouhaných opražených lískových oříšků
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- 50 g másla
- tuzemák dle chuti a potřeby
- na slepení:
- rybízový džem
- poleva:
- 300 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 2 lžíce citrónové šťávy
- na dozdobení:
- kandované ovoce
Postup Dvoubarevné linecké aneb okatá paráda
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte pečená linecká kolečka: mouku promíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou, přidejte na kostky nakrájené tuhé máslo, žloutek, zakysku“ (dle potřeby) a vše rychle zpracujte do podoby hladkého jemného těsta.
Bochánek krátce přehněte a zabalený ve fólii uložte 1 hodinu v chladu. Z odleželého těsta vypracujte plát silný 3 mm a vypíchněte z něj kolečka o průměru cca 45 mm, jež upečete na plechu s papírem dorůžova (při 175°C cca 8 až 10 minut).
Dále připravte nepečené tmavé těsto: Kakao prosejte k moučkovému cukru v misce, přidejte jemně strouhané opražené lískáče“, citrónovou kůru a vše promíchejte. Sypký základ propracujte s měkkým máslem, Tuzemákem a bochánek nelepivé tužší hmoty nechte opět zabalený ve fólii v chladu krátce odležet.
Na válu poprášeném moučkovým cukrem z ní pak vyválejte plát silný cca 3 mm, vypíchněte z něj kolečka stejného průměru a vždy jedno slepte se světlým lineckým kouskem trochou pikantního rybízového džemu.
Povrch slepených kousků smočte v polevě, jejíž základ tvoří prosátý moučkový cukr utřený či prošlehaný se syrovým bílkem a citrónovou šťávou (dle potřeby). Než poleva ztuhne, přidejte do středu každého kousku polovinu kandované třešně. Cukroví skladujte v uzavřené krabici v suchu a chladu.
Užitečný tip: při pečení se může stát, že se světlá linecká kolečka poněkud smrsknou“. V takovém případě použijte při vypichování protilehlých koleček nepečené čokoládové hmoty menší formičku. Případně tmavé plátky upravte prsty;lze je stlačit či naopak roztlačit.