Dušené vepřové ledvinky a pyré z máslové dýně recept
Top Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny na recept
- 2 kusy vepřových ledvinek
- sůl, pepř, kmín
- trochu červené papriky
- česnek
- 1 kus větší cibule
- olej
- trochu kyšky na naložení
- Dýňové pyré:
- 1/2 kusu máslové dýně
- sůl
- česnek-2-3 stroužky
- 1 lžička másla
- 1-2 lžíce mléka
- olivový olej
Postup Dušené vepřové ledvinky a pyré z máslové dýně
Postup přípravy receptu
-
Ledvinky očistíme, nakrájíme na kousky a nejméně na 2 hodiny je naložíme do kyselého mléka (nejlépe přes noc).
Na oleji orestujeme cibuli do světlehěda. Přidáme horkou vodou propláchnuté ledvinky, opepříme, okmínujeme, přidáme nasekaný česnek, přisypeme trošku papriky a ze všech stran orestujeme. Podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Když jsou ledvinky měkké, osolíme je, promícháme a jednotlivé kousky chvíli se solí povaříme a pak je vytáhneme ze základu. Základ pak promixujeme tyčovým mixérem a vznikne nám poměrně hustá šťáva, kterou můžeme podle chuti ještě dosolit.
Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na kusy. Pekáč vysteleme pečícím papírem a kusy dýně na něj naskládáme. Osolíme, posypeme nasekaným česnekem, zakápneme olivovým olejem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme cca 15-20 minut, až je dýně měkká.
Dýni pak vyjmeme, dáme ji do kastrůlku, přidáme lžičku másla a přikryjeme pokličkou. Ohřejeme si trošku mléka, přidáme do dýně s máslem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s ledvinkami polité šťávou.