Dušená hovězí kližka na špeku recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 850 g hovězí kližky
- 85 g uzeného špeku
- 350 g cibule
- 25-30 g česneku
- rozmarýn dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- vývar nebo voda, dle potřeby
Postup Dušená hovězí kližka na špeku
Postup přípravy receptu
-
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme lehce dozlatava pokrájenou cibuli. Během smažení pokrájíme kližku na větší kostky, osolíme, opepříme a po osmažení cibule přidáme maso do hrnce též osmažit ze všech stran. Během smažení přidáme drobně nasekaný rozmarýn a ke konci smažení i nasekaný oloupaný česnek.
Promícháme, necháme rozvonět, přilijeme cca 1,5 dl vývaru nebo vody a na mírném plameni a pod poklicí za občasného promíchání a případného podlití dusíme maso doměkka. Masové kostky by se neměly rozpadat, ale pod hranou vidličky by se měly nechat rozpůlit. Prostě šťavnaté a jemné jako dortík:).
Maso během dušení nepodléváme příliš, pouze tolik, aby se nám tvořil z rozdušené cibule a česneku sosík. Pokud budeme chtít více sosu a přilijeme i více tekutiny, zahustíme šťávu maličko jíškou a necháme provařit. Dle chuti případně ještě osolíme a opepříme a můžeme podávat.
K dušené kližce se hodí noky, rýže, brambory, ale klidně i bramborová kaše. Prostě uděláme takovou přílohu, která nám vyhovuje.