Dort ze strouhaných jablek s rumovou polevou recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Na těsto:
200 g cukru krupice
80 g másla nebo jiného tuku
2 vejce
1 vanilkový cukr
300 g hrubě nastrouhaných jablek
50 g strouhaných vlašských ořechů
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce rumu
mléko dle potřeby
trochu tuku a hrubé mouky na formu
Na rumovou polevu:
100 g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
2 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Zhruba 2/3 cukru, vanilkový cukr, žloutky a změklý tuk utřeme do pěny. Přidáme nastrouhaná jablka, ořechy, rum a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh, který jsme vyšlehali se špetičkou soli a nakonec do něj zašlehali zbývající 1/3 cukru. Mléko přidáme, pokud je těsto velmi husté, záleží na šťavnatosti jablek. Já jsem přidávala.

  2. Středně husté těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Asi 40 minut při 160°C. Po upečení necháme vychladnout.

  3. Na vychladlý dort rozetřeme rumovou polevu a necháme zaschnout. Připravíme ji tak, že do cukru za stálého tření přilijeme horkou vodu a následně rum. Poleva je řidší, částečně se vsákne, ale je možné snížit množství tekutin nebo zvýšit množství cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!