Dort ZAHRADA s borůvkovou náplní recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- KORPUS:
- - 600 g moučkového cukru
- - 750 g polohrubé mouky
- - 12 vajec
- - 3 dl oleje
- - 3 dl vody
- - 3 vanilkové cukry
- - 3 prášky do pečiva
- - kakao
- KRÉM:
- - 2 kostky (500g) másla
- - 2 vanilkové pudinky
- - 1 l mléka
- - 2 vanilkové cukry
- - 4 žloutky
- - moučkový cukr
- - vanilkové aroma
- - rum
- - zelené potravinářské barvivo
- NÁPLŇ:
- - 2 mascarpone (500g)
- - 3 smetany ke šlehání (600g)
- - 3 ztužovače do šlehačky
- - moučkový cukr
- - strouhaná čokoláda
- - borůvky (cca 1l)
- OSTATNÍ:
- - potahovací hmota Smartflex Velvet
- - potravinářská barviva
Postup Dort ZAHRADA s borůvkovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Doporučuji si nejdříve připravit všechny ozdoby z fondánu, nejlépe pár dní dopředu aby měl čas pořádně ztuhnout.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem. Poté přidáme mouku do které jsme zamíchali prášek do pečiva, olej a vodu. Všechno promícháme a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Těsto rozdělíme napůl a jednu polovinu obarvíme kakaem. 1/3 těsta vlijeme do malé formy a 2/3 do velké, vždy tak aby část byla bílá a část hnědá a vytvořila tak mramorový efekt. Pečeme při 160°C.
Pudink připravíme dle návodu na obale, jen do mléka vmícháme místo moučkového cukru vanilkový. Když pudink vychladne na pokojovou teplotu vmícháme ho po lžících do másla.
Přidáme žloutky, moučkový cukr podle chuti a pár kapek vanilkového aroma. Nakonec rozpustíme zelené potravinářské barvivo v trošce rumu a obarvíme krém na potřebnou barvu.
Náplň: Do smetany zamícháme ztužovač a vyšleháme z ní tuhou šlehačku. Tu smícháme s mascarpone, přidáme cukr podle chuti, nastrouhanou čokoládu a důkladně umyté borůvky.
Oba korpusy rozřízneme v půli. Pomocí máslového krému vytvoříme tzv. hráz (vrstvu krému po okraji korpusu), šlehačka se totiž nesmí dostat do styku s fondánem. Zbytek vyplníme borůvkovou náplní a přiklopíme.
Celý dort pak pomažeme máslovým krémem a zahladíme tak nedokonalosti. Boky dortu potáhneme fondánem obarveným na zeleno, vyválíme si cca 3 mm tlustou placku a uřízneme si pruh potřebných rozměrů, ten pak přeneseme na dort.
Na vodorovné plochy naneseme zbylý krém pomocí zdobící špičky na trávu a zvířecí srst. Dort dozdobíme a je hotovo.