Dort s pomerančovou pěnou recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Na korpus:
- 180 g másla
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 4 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce kakaa
- 50 ml pomerančové šťávy
- 1 polévková lžíce oleje
- Na pěnu:
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce cukru
- 1 hrnek pomerančové šťávy
- 1 sáček želatiny Dr.Oetker
- 3 polévkové lžíce vody
- 1 šlehačka
- 50 g strouhané čokolády
- formu - průměr 23cm
Postup Dort s pomerančovou pěnou
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a kraje potřeme tukem.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháváme vejce a důkladně vyšleháme.
Metličkou opatrně přimícháme olej a šťávu.
Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva, přimícháme opatrně k vaječné pěně.
Těsto nalijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C 40 minut. Korpus necháme 5 minut chladnout ve formě, potom vyklopíme na mřížku.
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, metličkou ručně zašleháme pomerančovou šťávu.
Želatinu necháme nabobtnat ve vodě a pak ji na mírnem ohni, nebo ve vodní lázni rozpustíme, nesmí se vařit. Vmícháme ji do pomerančové pěny.
Ušleháme tuhou šlehačku a přimícháme do pěny.
Ušleháme tuhý sníh z bílků a opatrně vmícháme do pěny.
Vychladlý korpus rozkrojíme vodorovně na poloviny. Spodní díl vrátíme do dortové formy, přelijeme 2/3 pěny, dáme vrchní díl a nalijeme zbytek pěny, rozetřeme.
Vložíme do lednice a necháme do druhého dne ztuhnout.
Ozdobíme nastrouhanou čokoládou.