Dort s korunkou a minidortík recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Těsto (dávka je na větší dort + 1/3 dávky na 3 patro většího dortu;2/3 druhé dávky jsou na malý dortík - forma průměru 18 cm):
4 vejce (sníh z bílků)
200 g moučkového cukru
4 lžíce horké vody
1 vanilkový cukr
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce kakaa (pokud chcete tmavý korpus)
Krém:
500 ml mléka
2x vanilkový puding
2x máslo
200 g moučkového cukru
marmeláda dle chuti
Marcipán (na oba dortíky):
500 g polotučného sušeného mléka
500 g moučkového cukru
3 lžíce oleje
5 lžic vody (možno po lžičkách ještě přidávat, ale opatrně)
1 bílek
mandlové aroma
potravinová folie
cukrové perličky
vykrajovačky

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vanilku, 4 lžíce vody, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Popřípadě kakao.

  2. Dort pečeme v troubě na cca 170 stupňů asi 30 minut.

  3. Poté jsem udělala ještě jednu dávku těsta a 1/3 nalila do stejné dortové formy (další patro dortu) a zbylé 2/3 jsem dala do malé formy. Pekla jsem přibližně 15-20 minut na stejnou teplotu.

  4. Krém: Uvaříme tuhý puding z mléka a pudingů a necháme vychladnout.

  5. Změklé máslo ušleháme s cukrem a postupně přidáváme vychladlý puding.

  6. Korpus velkého dortu prokrojíme napůl, spodní díl pomažeme marmeládou a krémem, položíme díl druhý, ten namažeme jen krémem a přiklopíme třetí částí, kterou jsme pekli zvlášť.

  7. Celý korpus ještě lehce pomažeme krémem zvrchu a okolo celého obvodu. To stejné provedeme i s malým korpusem, který lze prokrojit na 2 nebo 3 slabší díly.

  8. Korpusy takto pomazané krémem dáme zatím do ledničky ztuhnout, aby se dort lépe potahoval.

  9. Marcipán: Prosátý moučkový cukr a prosáté sušené mléko smícháme v míse, přidáme bílek, olej, mandlové aroma a vodu, s tou opatrně, můžeme přidat, až když by se zdála směs stále sypká. Je třeba hodně propracovat, hotová směs se nesmí lepit k rukám, měla by být jako tuhá modelína.

  10. Postupně podle fantazie obarvíme podle toho, co budeme tvořit. Hmotu si před obarvením rozdělíme a před zpracováním zabalíme do potravinové folie (má tendenci okorávat). Dort potáhneme a zdobíme dle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!