Dort minisrdíčko s mascarpone v jahodovém oblečku recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Na jeden korpus:
- 1 vejce
- 30 g cukru krupice
- 30 g polohrubé mouky
- 1 PL oleje
- pár kapek aroma
- špetka soli
- Na krém:
- 1 kelímek Mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 PL cukru moučka
- pár kapek vanilkové esence
- Na provlhčení:
- šťáva z 1 pomeranče
- Na proložení:
- 1 banán
- Na obložení:
- krabička jahod
- Na potření:
- 1 sáček jahodové želatiny od Dr. Oetker
- 1 PL cukru
- poloviční množství vody
Postup Dort minisrdíčko s mascarpone v jahodovém oblečku
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme bílek od žloutku a vyšleháme jej se špetkou soli do polotuha. Přidáme cukr a došleháme do tuha. Přihodíme žloutek, aroma a ušleháme, dáme lžíci oleje a zašleháme jej. Nakonec opatrně překládáním vaječné směsi vypracujeme mouku.
Těsto dáme do vystříkané formy (můžeme vymazat a vysypat) a pečeme na 160°C cca 10-15 minut, dle výhřevnosti trouby. Hotové ozkoušíme vpichem špejle. Nepřesušit.
Když vychladne forma, uděláme stejným postupem se stejným množstvím ještě jeden korpus. Na krém před šleháme smetanu s moučkovým cukrem a vanilkovým aroma do husta, ne do tuha. Přidáme mascarpone a ušleháme téměř do hustého krému.
Korpusům seřízneme vrchní zapečenou stranu (já si odřezky schovávám do mrazáku na poháry). Každý korpus jednou prořízneme, spodní stranu pokapeme pomerančovou šťávou, potřeme krémem, poklademe banánem na drobno.
Přiklopenou část korpusu také prokapeme, lehce mázneme krémem a přiklopíme. Takto zkompletujeme celý dortík. Potřeme jej vydatně zbytkem krému ze všech stran.
Jahody pokrájíme na slabé plátky a celý dortík jimi polepíme. Jednu nejpěknější jahůdku si necháme na dozdobení.
Dle návodu uděláme želatinu a necháme chladnout do té doby, než začne houstnout. Pomocí mašlovačky jej celý potřeme. Zbylou jahodu napíchneme na párátko, pěkně jí smočíme v želatině a zapíchneme do dortíku. Zbytkem želatinu ještě několikrát dort potřeme.
Pak už stačí jen malá mašlička, která tomu dá sváteční vzhled a můžeme někoho podarovat.