Dort krok za krokem recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

KORPUS-
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
5 x vejce
240 g cukru moučka
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
1 lžíce kakaa
MLÉČNÁ MARCIPÁNOVÁ HMOTA - viz. recept zde na Topkách - http://www.toprecepty.cz/recept/15315-mlecna-marcipanova-hmota/:
1/2 kg cukru moučka
1/4 kg sušeného mléka
1 pl glukózového sirupu nebo 2 pl pšeničného sirupu
mandlová tresť
2 pl vody
KRÉM -
15 dkg krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
400 ml dl plnotučného mléka
2 másla
10 dkg ztuženého tuku
dle libosti můžete ochutit
kakao nebo ořechy, kokosem
Marmeláda
rum

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.

  2. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta.

  3. Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Toto množství je na jeden hluboký plech, kde po upečení můžete korpus rozříznou na 2 pláty.

  4. KRÉM: z mléka uvaříme puding, do kterého přidáme oba cukry. Do vychladlého vmícháme máslo pokojové teploty a rozpuštěný pokrmový tuk. Vyšleháme do hladkého krému.

  5. Vychladlý korpus prořízneme na dva pláty. Poté si vyřízneme tvar dortu, který si zákazník vymyslel. Na podložku, na které už dort zůstane dáme jeden plát, potřeme jej pikantní marmeládou a vrstvou krému. Přiklopíme druhým plátem a postup opakujeme až do výšky dortu, kterou potřebujeme.

  6. Celý dort obmažeme slabou vrstvou krému - vyrovnáme nerovnosti. Dáme pořádně vychladit do lednice. Mezitím si rozpracujeme hmotu na potažení, aby měla konzistenci plastelíny. Podsypeme si potahovací hmotu škrobovou moučkou a hmotu vyválíme na dosti velká plát asi 1,5-2 cm.

  7. Na vychladlý korpus položíme plát potahovací hmoty a postupně přiděláváme hmotu ke korpusu - u rohů a krajů hmotu jakoby natahujeme, aby se netvořily varhánky. Hmota je vyhlazená a upevněná do všech roků a záhybů a zbytek hmoty ořízneme těsně u kraje dortu. Poté okraje začistíme a dozdobíme dle fantazie.

  8. Pokud chceme na hmotu malovat - naředíme si do čistého alkoholu požadovanou barvu - dostatečné množství, pokud budeme malovat velkou plochu - a štětcem dort nabarvíme. Kytičky a jiné ozdoby přilepujeme na dort čistým alkoholem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!