Domácí špecle s pikantním rajčatovým zelím recept
Top Recepty, OstatníSuroviny na recept
- Špecle:
- 500 ml polohrubé mouky
- 2 vejce
- cca 200 ml vody
- sůl
- Pikantní zelí:
- 1 malá hlávka zelí
- 2 PL oleje nebo sádla
- 1 velká cibule
- 100 g anglické slaniny
- sůl
- pepř
- feferonka podle chuti
- rajčatový protlak (malá plechovka)
- 200 g balkánského sýra
Postup Domácí špecle s pikantním rajčatovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Těsto na špecle připravíme smícháním všech surovin a necháme odpočinout.
Mezitím nakrájíme zelí na drobné kostičky nebo na nudličky. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme slaninu a po orestování přisypeme zelí. Za velmi častého míchání zelí opékáme tak dlouho, až začne sklovatět, vonět a mírně chytat barvu. Zatím nesolíme, aby zelí nepustilo vodu a nedusilo se, má se spíše restovat.
Poté přidáme protlak, sůl, pepř, feferonku a na mírném ohni asi 5 minut společně provaříme. Nakonec vmícháme polovinu rozdrobeného balkánského sýra a prohřejeme.
Ve větším kastrolu uvaříme v osolené vodě špecle. Já je dělám pomocí haluškovače, lze použít i mokré prkénko a pomocí nože odkrajovat malé kousky těsta rovnou do vařící vody. Když špecle vyplavou na povrch, scedíme je, propláchneme vodou a necháme okapat.
Okapané špecle přidáme k zelí, promícháme a horké podáváme. Na talířích můžeme posypat zbylým sýrem.