Domácí špecle s pikantním rajčatovým zelím recept

Top Recepty, Ostatní

Suroviny na recept

Špecle:
500 ml polohrubé mouky
2 vejce
cca 200 ml vody
sůl
Pikantní zelí:
1 malá hlávka zelí
2 PL oleje nebo sádla
1 velká cibule
100 g anglické slaniny
sůl
pepř
feferonka podle chuti
rajčatový protlak (malá plechovka)
200 g balkánského sýra

Postup přípravy receptu

  1. Těsto na špecle připravíme smícháním všech surovin a necháme odpočinout.

  2. Mezitím nakrájíme zelí na drobné kostičky nebo na nudličky. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme slaninu a po orestování přisypeme zelí. Za velmi častého míchání zelí opékáme tak dlouho, až začne sklovatět, vonět a mírně chytat barvu. Zatím nesolíme, aby zelí nepustilo vodu a nedusilo se, má se spíše restovat.

  3. Poté přidáme protlak, sůl, pepř, feferonku a na mírném ohni asi 5 minut společně provaříme. Nakonec vmícháme polovinu rozdrobeného balkánského sýra a prohřejeme.

  4. Ve větším kastrolu uvaříme v osolené vodě špecle. Já je dělám pomocí haluškovače, lze použít i mokré prkénko a pomocí nože odkrajovat malé kousky těsta rovnou do vařící vody. Když špecle vyplavou na povrch, scedíme je, propláchneme vodou a necháme okapat.

  5. Okapané špecle přidáme k zelí, promícháme a horké podáváme. Na talířích můžeme posypat zbylým sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!