Domaci smetanova ricotta recept
Top Recepty, SýrySuroviny na recept
- 1/2 l plnotučného mléka
- 100 ml smetany
- špetka soli
- 2 lžíce stavy z citronu
- špetka kyseliny citrónové
- cedník
- plátno (nebo jiný prodyšný materiál)
- teploměr (jde to i bez něho)
Postup Domaci smetanova ricotta
Postup přípravy receptu
-
Mléko, smetanu a sůl promícháme, dáme na mírný oheň ohřát. Když mléko dosáhne 80 °C, což trvá cca 10 minut, pomalu vlijeme citronovou šťávu, ve které jsme rozmíchali kyselinu citronovou. Ztlumíme oheň na minimum a pomalu, asi tak 2 minutky promícháváme.
Mléko se začne srážet a při míchaní bude vidět oddělená syrovátka. Po dvou minutách vypneme plamen a necháme celou směs v klidu vychladnout. Pote ji nalijeme do cedníku, který jsme vystlali plátnem a necháme vykapat.
V plátnu zůstane cca 150 g smetanové riccoty, chuťově se blížící k mascarpone. Syrovatku můžeme dále použít např. do těst.
Jelikož nemám teploměr, zkoušela jsem dle rad na internetu vyrobit ricottu bez něho a podařilo se. Ovšem není až tak hrudkovitá, jak bych si představovala. Také jsem použila kupované 3% mléko. Příště zkusím tučnější.
Metoda bez teploměru:
Mléčnou směs bedlivě sledujeme. Pokud se nám na povrchu začne táhnout škraloup a po obvodu se tvoří jemné bublinky, je správný čas na citronovou stavu.