Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela recept
Top Recepty, Vepřové masoPostup Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela
Postup přípravy receptu
-
Koupila jsem tedy bůček, jak doporučuje pan redaktor Gigel, ale na poprvé na zkoušku jsem naložila jen jeden menší kousek, kdyby se mi to nepovedlo, tak aby případná škoda nebyla velká. Bůček se musí vykostit, ale kůže se ponechává. (Já jsem seřízla vrstvu s kotmi a použila na jiné vaření.) Navážila jsem si směs 250 g mořské soli, 250 g cukru krupice a 5 g pepře, důkladně jsem promíchala a ten můj jeden kousek v té směsi důkladně obalila tak, aby nezůstalo místečko prázdné. Vložila jsem do plastové nádoby kůží dolů (do zelené krabice, která je určená na delší uchovávání masa a masných výrobků, ale později už jsem dělala i v jiné - obyčejné krabičce a výsledek stejný), uzavřela a dala do lednice. Solnou směs jsem uzavřela do obyčejné plastové nádobky s víkem, krabičku jsem vybrala tak velkou, aby v ní šel ten kousek masa snadno obalovat směsí.
Každý den je třeba bůček z krabičky vyndat, vylít tekutinu, kterou maso pustilo a maso znovu obalit solí. Krabička se vypláchne a utře do sucha papírovou utěrkou, maso se NEmyje, jen se tak jak je, znovu obalí ve směsi. Kolik maso ze solné směsi přijme, tolik mu patří – jak píše pan Gigel. Tak to děláme pět dní, tekutiny z masa je méně a méně. Pak musíme maso ještě 10 dní sušit. Pan redaktor Gigel doporučuje maso zavěsit v místnosti s teplotou do 15 º C ale to v paneláku nemám možnost docílit, jedinou možnost, kterou mám, je sušit maso v lednici. Moje lednička má skleněné police, není za co maso pověsit, tak jsem sušila v mé oblíbené zelené krabičce, ale aby mohl vzduch proudit i zespodu, vypodložila jsem maso dvěma lžičkami a vidličkou.
Výsledek sušení velmi dobrý, ale přece jenom je to poněkud slanější. Ovšem s chlebem nebo rohlíkem přijatelné. Krájet je lepší velmi ostrým nožem na slabé plátky, jen na opékání krájíme silnější. Zkusila jsem i opéct na pánvi a to je skvělé (viz fotografie). Když jsem nakládala podruhé, udělala jsem si zase jen jeden kousek, druhý kousek masa jsem naložila na slaninu à la pancetta.