Domácí Maki Sushi recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 600 g rýže Sushi
- 750 ml vody
- Zálivka:
- 120 ml rýžového octu
- 20 g soli
- 120 g cukru
- Různé možnosti, čím se dá sushi plnit:
- 250 g lososu (= cca 5 rolek)
- 250 g tuňáka
- 2 avokáda
- rukola
- Philladelphia sýr
- sojová omáčka
- Wasabi
- různé dresinky
- okurka
- Majonéza Kewpie
Postup Domácí Maki Sushi
Postup přípravy receptu
-
Rýži nejprve propereme ve studené vodě, vícekrát - nejdéle však ale 4 minuty. Následně přilijeme vodu (množství podle toho, co se píše na obalu rýže) a přivedeme k varu. Jakmile rýže vaří, snížíme teplotu a zavřeme pokličkou. Vaříme cca 20 minut, dokud se voda nevyvaří. Poté odstavíme hrnec a necháme ještě 10 minut odležet.
V tomto čase připravíme zálivku. Smícháme 120 ml rýžového octu, 20 g soli a 120 g cukru. Aby cukr nedělal hrudky, můžeme zálivku trochu zahřát, potom se cukr lépe rozpustí.
Rýži přendáme do dřevěné misky a dřevěnou vařečkou obracíme, aby lépe vychladla. Pomalu vléváme zálivku (ne na jedno místo). Necháme vychladnout.
Poté plníme rolky (pomocí vody s citrónem rýže vůbec nelepí). Rolujeme rolky (potřené trochou Wasabi), které zabalíme do folie a necháme ještě v lednici cca 1 hod. odležet. Skvělou inspirací pro rolování mi bylo video na YouTube, jehož odkaz jsem přidala do poznámky.