Domácí listové těsto + slané šátečky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 250 g 100% tuku Omega
- 400 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 100 ml vody
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 pl oleje
- lněné semínka
- sezamové semínka (nebo celý kmín na posypání)
- náplň do 24 ks šátečků:
- 200 g Lučina
- 4 pl čerstvé nakrájené pažitky
- 4 prolisované stroužky česneku
- trochu soli a mletého pepře na dochucení
- 1-2 balíčky oliv bez pecky
Postup Domácí listové těsto + slané šátečky
Postup přípravy receptu
-
Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku, tekutinu, žloutky, špetku soli a rukama vypracujeme těsto.
Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet.
Mezitím si připravíme náplň na šátečky. Smícháme sýr, pažitku, česnek a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Těsto rozdělíme na polovinu, jednu dáme do mrazáku pro strýčka příhodu, druhou na mírně hladkou moukou pomoučněnou pracovní plochu(vál) a rozdělíme opět na polovinu.
Z každé půlky rozválíme cca 3mm silný plát, radýlkem nebo nožem rozdělíme na 12 políček, do středu dáme vrchovatou kávovou lžičku náplně, podle chuti 1-2 olivy a zabalíme do“šátečku“.
Šátečky potřeme rozšlehanými bílky s olejem, posypeme semínky a dáme do předehřáté trouby na 3/4 výkon upéct do zlatavé barvy (já mám plynovou troubu, peču cca 12 minut).