Domácí karamelové větrníky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Odpalované těsto:
- 500 ml vody
- špetka soli
- 160 g másla
- 270 g polohrubé mouky
- 7 vajec
- Karamelový krém:
- 2 karamelové pudinkové prášky
- 500 ml mléka
- 250 g másla
- 7 lžic cukru
- Šlehačka:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 6 lžic cukru
- Karamelová poleva:
- 250 g cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup Domácí karamelové větrníky
Postup přípravy receptu
-
Vodu se solí a máslem přivedeme do varu. Postupně přisypáváme mouku a na mírném ohni stále mícháme, až se těsto spojí a přestane se lepit. Do vychladlého těsta postupně zašleháváme vejce a vyšleháme dohladka.
Těstem naplníme zdobičku a stříkáme malé větrníky (2 vrstvy na sebe). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dorůžova. Ještě teplé rozkrojíme a vychladlé naplníme.
Karamelový krém: Pudinkové prášky, mléko a cukr uvaříme jako klasický pudink. Do vychladlého pudinku zašleháme máslo. Vyšleháme dohladka. Krémem plníme větrníky.
Šlehačka: Smetany, ztužovače a cukr vyšleháme do husté konzistence. Šlehačkou plníme na karamelový krém větrníky a přiklopíme.
Karamelová poleva: Cukr nasypeme do kastrolu a necháme roztavit na zlatý karamel. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou šlehačku a mícháme dohladka a do husté konzistence. Pozor, aby to nevzkypělo, pořád míchat. Polevou potíráme větrníky.