Dobrá tlačenka recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

1 velké masité vepřové zadní koleno s kůží
0,5 kg plecka
1 vepřový jazyk
1 vepřové srdce
2 vepřové nožky
1 cibule
10 stroužků česneku
nové koření
mletý pepř
1 velká mrkev
střední petržel
0,5 středního celeru
sůl
majoránka

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové nožky řádně očistíme a dáme spolu s vepřovým kolenem vařit do hrnce. Přidáme 2 lžičky soli. Vaříme pomalým varem do měkka.

  2. Do druhého hrnce dáme vařit zbytek, tj. plecko, srdce, jazyk, mrkev, petržel, celer, oloupaný česnek vcelku 3 ks, oloupanou cibuli, 7 zrnek nového koření a dvě lžičky mletého pepře. Pozor, maso nesmí být rozvařené, aby šlo pěkně krájet na kostky.

  3. Až budou nožky s kolenem v prvním hrnci měkké, tak vytáhneme, nožky obereme a spolu s kůží z kolene a se sedmi stroužky česneku pomeleme na masovém mlýnku. Tuto pomletou směs dáme do větší nádoby.

  4. Z druhého hrnce vyjmeme jazyk, který zchladíme pod tekoucí vodou a oloupeme. S ostatním masem (plecko, srdce, vepřové koleno bez kůže - tu už jsme pomleli s nožkama) pokrájíme na větší kousky, cca 2,5x2,5 cm. Pokrájené přidáme k pomletým nožkám s kůží z kolene. Rozemneme lžíci majoránky a přidáme menší polévkovou lžíci pepře nebo 1 a půl kávové lžičky.

  5. Do toho všeho přilijeme vývar z kůží, cca 3-4 naběračky a zředíme vývarem (polévkou) z druhé hrnce. Nesmí to být příliš řídké a bílé. To znamená, že tam máte moc vývaru z kůží a bylo by to zakalené a tuhé. Přidejte soli, pepře, majoránky.

  6. Tato směs musí být po ochutnání přesolená a překořeněná. Jinak by tlačenka po ztuhnutí byla bez chuti. Maso si totiž hodně soli a koření natáhne do sebe.

  7. Toto rovnoměrně promícháme a plníme do tlačenkových střev. Nejlepší jsou střední, ne úplně ty velké. Necháme v chladu ztuhnout do druhého dne. Sem tam otočíme a s napětím čekáme, jak se povedla.

  8. Ze zbylého vývaru máte skvělou polívku. Zavařte do ní třeba kroupy a to bude teprve bašta.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!