Dhal z červené čočky s dýní recept
Top Recepty, LuštěninySuroviny na recept
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička černého hořčičného semínka
- 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- kousek červené chilli papričky
- chilli dle chuti
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 400 g dýně (na kostky nakrájené)
- 1 hrnek červené čočky
- sůl
- 1 lžička garam masala
- 3 PL citronové šťávy (podle chuti)
- jemně nasekaný koriandr
Postup Dhal z červené čočky s dýní
Postup přípravy receptu
-
Římský kmín, hořčičné semínko a chilli papričku nasypeme do rozehřátého oleje a půl minuty opékáme. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a opékáme ještě asi minutu. Takto připravený základ (nazývaný v Indii tadka nebo tarka) zasypeme propláchnutou čočkou a dýní a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad tyto suroviny. Přidáme mletý koriandr a sůl a mleté chilli koření podle chuti. Za občasného zamíchání vaříme na nejmenším plameni 20-30 minut, až než dýně i čočka změknou a vytvoří hustou kaši. Podle potřeby doléváme další vodu. Na závěr dochutíme garam masala kořením, citronovou šťávou a nasekaným koriandrem. Podáváme s rýží.