Dhal z červené čočky s dýní recept

Top Recepty, Luštěniny

Suroviny na recept

3 lžíce oleje
1 lžička římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
kousek červené chilli papričky
chilli dle chuti
1/2 lžičky mletého koriandru
400 g dýně (na kostky nakrájené)
1 hrnek červené čočky
sůl
1 lžička garam masala
3 PL citronové šťávy (podle chuti)
jemně nasekaný koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Římský kmín, hořčičné semínko a chilli papričku nasypeme do rozehřátého oleje a půl minuty opékáme. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a opékáme ještě asi minutu. Takto připravený základ (nazývaný v Indii tadka nebo tarka) zasypeme propláchnutou čočkou a dýní a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad tyto suroviny. Přidáme mletý koriandr a sůl a mleté chilli koření podle chuti. Za občasného zamíchání vaříme na nejmenším plameni 20-30 minut, až než dýně i čočka změknou a vytvoří hustou kaši. Podle potřeby doléváme další vodu. Na závěr dochutíme garam masala kořením, citronovou šťávou a nasekaným koriandrem. Podáváme s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!