Debrecínsko - znojemská vepřová plec s vejci. recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 1 kg vepřového plecka (popros řezníka a nech si uříznout váleček)
- 1 debrecínský párek
- 2 kyselé okurky
- 2 vejce (vařená natvrdo a oloupaná)
- sardelová pasta
- 1 lžičku plnotučné hořčice(podle chuti lze přidat)
- 1 cibule (velká nebo 2 střední)
- sádlo (pod cibuli, ale i olej to snese)
- Sůl
- pepř
- sladká paprika
- kmín
- 2 lžíce hladké mouky
- šlehačka (kdo má rád nebo chce změnu)
Postup Debrecínsko - znojemská vepřová plec s vejci.
Postup přípravy receptu
-
Maso vezmi a oper pod studenou vodou.
Vezmi nohu toho párku a překroj na dva nebo tři díly. Do masa udělej nožem dírky ve tvaru kříže. Píchni jednou do masa na plocho, potom tu kudlu otoč a ještě do té samé na stojato. Do toho nastrkej ty párky, když bude málo, vezmi díl z druhé nohy.
Osol, opepři, potři hořčicí a posyp červenou paprikou jen lehce. Pořád myslím to maso.
Na sádle smaž cibulku a když bude růžová, přidej kmín.
Dej tam maso a orestuj ho ze všech stran, aby se zatáhlo. Malinko se to připeče, ale to je potřeba. Podlij horkou vodou. Přiklop a dej dusit do trouby.
Otáčej, kontroluj a asi po hodince je to hotové. Vyber a dej na plotnu a nech, aby začala šťáva vařit.
Maso dej na prkýnko a nakrájej na porce a šup přiklopené do tepla té trouby.
Omáčku, nesmí být hustá - spíš hustější šťáva jako na roštěnky, ochutnej, přidej rozetřenou sardelku a nebo asi 2cm sardelové pasty a pořádně v té šťávě rozmíchej.
Při solení toho masa počítej s tím, že je sardelka i pasta slaná.
Případně přihusti moukou rozmíchanou ve studené vodě nebo ve smetaně.
Nech provařit a nakrájej na malé kostky okurku, druhou nohu toho párku a vajíčka a jen do horké šťávy zamíchej, ochutnej, případně dochuť.
Chutí to je malinko po hořčici a okurkách a dozvukem té sardelky. Na povrchu jemně červená, ale pod lakem hnědá šťáva. Příloha dušená rýže s přidáním cibule, ve které jsou zapíchnuty asi čtyři hřebíčky.