Debrecínsko - znojemská vepřová plec s vejci. recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

1 kg vepřového plecka (popros řezníka a nech si uříznout váleček)
1 debrecínský párek
2 kyselé okurky
2 vejce (vařená natvrdo a oloupaná)
sardelová pasta
1 lžičku plnotučné hořčice(podle chuti lze přidat)
1 cibule (velká nebo 2 střední)
sádlo (pod cibuli, ale i olej to snese)
Sůl
pepř
sladká paprika
kmín
2 lžíce hladké mouky
šlehačka (kdo má rád nebo chce změnu)

Postup přípravy receptu

  1. Maso vezmi a oper pod studenou vodou.

  2. Vezmi nohu toho párku a překroj na dva nebo tři díly. Do masa udělej nožem dírky ve tvaru kříže. Píchni jednou do masa na plocho, potom tu kudlu otoč a ještě do té samé na stojato. Do toho nastrkej ty párky, když bude málo, vezmi díl z druhé nohy.

  3. Osol, opepři, potři hořčicí a posyp červenou paprikou jen lehce. Pořád myslím to maso.

  4. Na sádle smaž cibulku a když bude růžová, přidej kmín.

  5. Dej tam maso a orestuj ho ze všech stran, aby se zatáhlo. Malinko se to připeče, ale to je potřeba. Podlij horkou vodou. Přiklop a dej dusit do trouby.

  6. Otáčej, kontroluj a asi po hodince je to hotové. Vyber a dej na plotnu a nech, aby začala šťáva vařit.

  7. Maso dej na prkýnko a nakrájej na porce a šup přiklopené do tepla té trouby.

  8. Omáčku, nesmí být hustá - spíš hustější šťáva jako na roštěnky, ochutnej, přidej rozetřenou sardelku a nebo asi 2cm sardelové pasty a pořádně v té šťávě rozmíchej.

  9. Při solení toho masa počítej s tím, že je sardelka i pasta slaná.

  10. Případně přihusti moukou rozmíchanou ve studené vodě nebo ve smetaně.

  11. Nech provařit a nakrájej na malé kostky okurku, druhou nohu toho párku a vajíčka a jen do horké šťávy zamíchej, ochutnej, případně dochuť.

  12. Chutí to je malinko po hořčici a okurkách a dozvukem té sardelky. Na povrchu jemně červená, ale pod lakem hnědá šťáva. Příloha dušená rýže s přidáním cibule, ve které jsou zapíchnuty asi čtyři hřebíčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!