Cukrové mini bochánky / mazance recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
30 g droždí
1 lžička citronové kůry čerstvě nastrouhané
120 g rozpuštěného sádla (lze použít i máslo)
špetka soli
cca 260 ml vlažného mléka
2 lžíce rumu
rozinky máčené v rumu
nasekané mandle - nemusí být
Dále:
rozpuštěné máslo na potření mini mazanečků
moučkový cukr na posypání mini mazanečků

Postup přípravy receptu

  1. Mouky smícháme v míse se špetkou soli a citronovou kůrou, uprostřed uděláme hlubší důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukry a zalijeme větší částí vlahého mléka. Jemně střed mouky promíchneme, aby se smíchalo droždí s mlékem a cukrem a necháme vše pod utěrkou na teplém místě odpočinout.

  2. Až droždí nabude a začne vytvářet bublinky (kvásek), přidáme do mísy rum a zbylé mléko, trochu směs promícháme a zalijeme vlahým rozpuštěným sádlem. Vařečkou vypracujeme hladké na mísu se nelepící těsto, během míchání vařečkou do těsta zapracujeme i nasekané mandle a rozinky.

  3. Čím déle mícháme a vháníme tak vzduch do těsta, tím lépe. Bochánek syrového těsta necháme necháme na teplém místě pod utěrkou cca 45 minut kynout. Po vykynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, ze kterých v dlaních ukoulíme malé hladké bochánky, které klademe na pomaštěný nebo pečícím papírem vyložený plech a takto připravené je necháme ještě cca 15 minut odpočívat.

  4. Pak je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova dle velikosti bochánků 15-20 minut. Po vyndání z trouby je ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Necháme vychladnout. K rozpuštěnému máslu můžeme přidat i trochu rumu.

  5. Sádlo dá těstu vláčnost a lehkost, ale pokud chceme, můžeme do těsta místo něj dát i máslo. Těsta je tak akorát na jeden plech mini mazanečků, kdy je klademe kousek od sebe, jelikož ještě nabudou.

  6. Jednoporcové bochánky poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako dobrý moučník, snídaně či svačina do ruky během celého roku. Na ty velikonoční můžeme ještě ostrým nožem naříznout kříž.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!