Cuketa a houby v česnekovém těstíčku recept
Top Recepty, HoubySuroviny na recept
- několik klobouků tvrdých lesních hub nebo 4 ks portobella
- 1 -2 mladé cukety
- 4-5 vajec a na každé vejce 1 PL mléka
- vody nebo piva, mouka podle potřeby
- sůl
- česnek (na každé vajíčko počítáme 3 střední stroužky česneku, ale každý si upraví podle chuti)
- olej na smažení
- Volitelné podle chuti (ale lze vynechat):
- pepř
- chilli prášek nebo pokrájená pálivá paprička
- jiné ostré koření či kořenící směs
Postup Cuketa a houby v česnekovém těstíčku
Postup přípravy receptu
-
Klobouky lesních hub (nebo portobella) pečlivě očistíme a případně sloupneme slupku z hlavičky, ale nepereme je. Pokrájíme napříč asi tak na centimetrové plátky, menší kloboučky ponecháme vcelku. Obalujeme je v těstíčku z vajec a hladké mouky (nebo hl. mouky napůl se škrobovou moučkou), trochy soli a několika prolisovaných stroužků česneku.
Můžeme přidat špetku pepře a milovníci ostrého jídla si do těstíčka přidají třeba chilli, jemně posekanou pálivou papričku či oblíbené ostré koření. Vejce můžeme nastavit podle zvyku lžící mléka, vody nebo piva. Na jedno vejce počítáme 2 - 3 středně velké stroužky česneku. Řízečky mají výrazně česnekovou chuť, což s chutí lesních hub nebo žampionů potobello, ale i s cuketou jde moc dobře k sobě. Je skvělé spolu s houbami usmažit i na 1 cm silné plátky pokrájenou mladou cuketu a podávat společně.
Jako příloha se hodí brambory v jakékoliv úpravě, česnekový dip a podobně. Okurkový salát nebo jiný zeleninový salát také není od věci. Dříve jsem dělávala v česnekovém těstíčku kloboučky masáků, ale i jiných hub, ovšem masáky byly bezkonkurenčně nejlepší (bedly u nás nikde nerostly, tak nemohu posoudit).