Čokolískový dort bez mouky recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- 250 g lískových ořechů
- 250 g hořké čokolády (minim. 50%)
- 250 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 8 vajec
Postup Čokolískový dort bez mouky
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni.
Žloutky a cukr ušleháme do husté pěny. Lískáče dáme na suchý plech do trouby, rozehřáté na 160°C a necháme je tam cca 7 minut, ne déle. Potom, po částečném vychladnutí, je rukama odšlupkujeme. Poté je pomeleme na jemno.
Do žloutkové pěny vmícháme vychladlou čokoládu s máslem. Přidáme pomleté ořechy. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Ten pak zlehka vmícháme do těsta.
Dortovou formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
Těsto přemístíme do formy a stěrkou uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme při 160°C (ne horkovzduch!!, horní+spodní ohřev) cca 45 minut. Těsto má svrchu popraskat, ovšem uvnitř má zůstat vlhké až mokré.
Můžeme dát čokopolevu: 33% šlehačku přivedeme k bodu varu, ale nevaříme, a v ní rozpustíme 75% hořkou čokoládu.