Čokoládový pěnový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Na korpus:
- 80 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 120 ml mléka
- 45 g holandského kakaa
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- 3 lžíce slunečnicový olej
- špetka soli
- + kousek másla na vymazání formy.
- Pěna z hořké čokolády:
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 350 ml smetany na šlehání
- Bílá vrstva:
- 1 mascarpone
- 1 smetana ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- Na ozdobu:
- 100 g hořké čokolády
Postup Čokoládový pěnový dort
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C, kulatou dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme dno pečícím papírem. Do mísy prosejeme všechny sypké suroviny a dobře promícháme. Přidáme vejce rozkvedlané v mléce, olej a umícháme hladké těsto. Nalijeme do formy a pečeme cca 25 minut, necháme dobře vychladnout na mřížce.
Hobliny na ozdobu připravíme pomocí pečícího papíru, na který v tenké vrstvě špachtlí rozetřeme rozpuštěnou, zchladlou čokoládu, překryjeme stejným kusem pečícího papíru a srolujeme. Uložíme do lednice až na pozdější použití - po rozbalení se čokoláda sama naláme.
Na pěnu rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha a do ní pomalu za stálého šlehání přiléváme čokoládu. Získáme nadýchaný hedvábný krém. Okruží dortové formy (ve které se pekl korpus) umyjeme a suché vymažeme máslem. Vychladlý korpus položíme na servírovací tác a okruží na něj nasadíme. Pokud vznikne mezírka mezi korpusem a okružím, vyplníme ji potravinářskou folií. Na korpus navrstvíme čokoládovou pěnu, uhladíme povrch a tácem několikrát klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Vložíme do lednice a necháme dobře vychladit (40 minut).
Na bílou vrstvu ušleháme šlehačku, přidáme prosátý cukr a lehce zašleháme mascarpone. Navrstvíme na vychlazenou čokoládovou vrstvu, necháme ztuhnout a dozdobíme čokoládovými hoblinami.