Čokoládový koláč z cizrny recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 100 g sušených datlí (bez pecky)
- 1 hrnek - 200 ml vroucí vody
- 2 vejce
- 200 g hořké čokolády (nejlépe 70%)
- 360 g cizrny (použila jsem sterilizovanou)
- 1 ČL skořice (lze požít i kardamom či zázvor)
- 1 ČL prášku do pečiva
- špetka soli
Postup Čokoládový koláč z cizrny
Postup přípravy receptu
-
Sušené datle vypeckujeme a rozprostřeme do širší misky. Zalijeme vroucí vodou, všechny datle by měly být ponořené. Necháme 30 minut odstát, datle nasají vodu a změknou. Cizrnu slijeme a dáme ji okapat.
V mezičase připravíme ostatní ingredience. Vytáhneme vejce z lednice aby získaly pokojovou tepotu a pokračujeme rozpouštěním čokolády. Nalámanou čokoládu zvolna rozpouštíme nad vodní lázní. Případně můžeme využít i mikrovlnnou troubu. V tom případě postupujeme velmi opatrně (zahříváme vždy po 30 sekundových intervalech a v mezičasech promícháváme) aby se nám čokoláda nespálila.
V mixéru nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujeme nejprve změklé datle s rozpuštěnou čokoládou, postupně přidáváme vejce, okapanou cizrnu, prášek do pečiva a koření. Mixujeme do hladka. Hotovou směs přemístíme do pečící formy vyložené pečícím papírem potřeným trochou másla. Pečeme v předem předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
Jemně vyzkoušíme pohmatem, povrch koláče by měl být pevný na dotyk. Hotový koláč necháme zcela vychladnout. Poté opatrně vyjmeme z formy a obrátíme. Povrch zasypeme kakaem, můžeme dozdobit čerstvým ovocem nebo domácí šlehačkou.