Čokoládovo-hruškový křehký koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1 balení listového těsta
- 3 - 4 hrušky (lze použít i hrušky z kompotu-odkapané)
- 1/2 citronu - šťáva
- náplň:
- 85 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 70 g polohrubé mouky
- 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
- 60 g mletých mandlí
- 2 lžíce kakaa na pečení
- Na potření těsta - 1 vejce
- Na posyp moučníku - hrst sekaných mandlí
Postup Čokoládovo-hruškový křehký koláč
Postup přípravy receptu
-
Připravené hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme na půlky, vyjádříme a vložíme do studené vody s vymačkaným citronem.
Náplň: Vyšleháme změklé máslo a cukr do pěny, přidáme vejce a opět vše vyšleháme v pěnu. Poté přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva, mandlemi a kakaem, vše spojíme v jednu hmotu.
Těsto: Listové těsto rozdělíme na 2 díly - každý díl vyválíme na placku. Připravíme si 2 talíře - jeden o průměru 19 cm, druhý o průměru 24 cm. Na talíře položíme vyválené placky a nožem odkrojíme přebytečné těsto (viz foto níže). Tím je připravený základ pro moučník;-)
Na pečící papír položíme menší placku těsta, na kterou naneseme opatrně připravenou náplň tak, aby nám po obvodu placky zůstal cca 1,5 cm kraj bez náplně (viz foto níže).
Na náplň dokola položíme připravené (osušené) hrušky (viz foto níže), kraj bez náplně potřeme vajíčkem a přikryjeme vše druhou (větší) plackou těsta.
Spoje řádně zmáčkneme, aby náplň během pečení nevytekla.
Celý moučník před upečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 25 minut dozlatova (po 7 minutách pečení troubu trochu zeslabíme). Při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou.