Čokoládové cupcakes s rumem recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

2 velká vejce
110 g cukru
140 ml mléka
6 cl oleje
2 cl rumu (2 lžíce)
100 g čokoládové polevy v prášku (Dr. Oetker)
10 g kakaa
6 g kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker)
210 g polohrubé mouky
Ganache:
100 g kvalitní tmavé čokolády
100 ml smetany ke šlehání
Na dokončení:
Fondán (Dr. Oetker)
Gelové barvivo (Dr. Oetker)
Kytičky a Trubičky na zdobení (Dr. Oetker)

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu se smetanou vložte do kastrůlku a rozehřejte. Když přijde směs k varu, míchejte ji asi 1 minutu a poté odstavte.

  2. Ganache nechte ztuhnout, nejlépe přes noc v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 180˚C. Formu nebo košíčky na muffiny vyložte papírovými košíčky.

  4. V míse vyšlehejte metlou vejce s cukrem.

  5. Přidejte mléko, olej, rum a důkladně promíchejte.

  6. Poté přijdete všechny sypké suroviny a důkladně promíchejte.

  7. Naplňte košíčky tak, aby těsto sahalo asi 1 cm pod okraj. Vložte do trouby a pečte 30-35 minut.

  8. Ganache nechte povolit při pokojové teplotě.

  9. Do vychladlých báboviček udělejte pomocí ostrého špičatého nože malé otvory uprostřed. Ganache zaplňte otvory a pomažte celý vršek tak, aby povrch byl hladký a bábovička byla lehce vystouplá.

  10. Fondán obarvěte barvou a vyválejte na tenký plát. Fondán si lehce poprašte kukuřičným škrobem, aby se vám nepřichytával k válečku a pracovní ploše.

  11. Z fondánu vykrájejte kolečka odpovídající velikosti cupcakes. Přiložte kolečko na dortík a pomocí pevného igelitu (např. fólie /košilky na papíry) přitiskněte fondán k cupcaku. Povrch můžete poprášit jedlými třpytkami.

  12. Povrch dortíků ozdobte zdobícími trubičkami. Na kousek naneste polevy více, sem umístíte kytičku. Můžete ještě dozdobit perličkami aj.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!