Čokoládová očka recept

Top Recepty, Cukroví

Suroviny na recept

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek kakaa
1 lžička soli
226 g másla pokojové teploty
1 hrnek moučkového cukru
žloutek
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce smetany na vaření (případně šlehačka)
Náplň:
1/3 hrnku medu
1/3 hrnku šlehačky
1/2 lusku vanilky
113 g čokolády na vaření
28 g másla
Na obalení:
cukr krystal
bílek
mleté ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s kakaem a solí. Ušleháme máslo a cukr, přidáme žloutky, smetanu a extrakt vanilky. Řádně prošleháme a postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem a solí. Těsto necháme cca 1 hodinu v chladničce odpočinout.

  2. Z těsta vytvoříme kuličky (velikost o něco větší než lískový ořech cca 2,5 cm), obalíme v cukru krystal a klademe na pečící papíry na plech. Dáváme je dál od sebe, pečením lehce nabydou. Do každé kuličky uděláme koncem vařečky jamku. Pečeme na 180°C 10 minut, déle ne, popraskaly by. Necháme vychladit a pak přesuneme z papíru.

  3. Obalovat můžeme místo v cukru také v prošlehaném bílku a pak obalit v mletých oříšcích. Po upečení důlky naplníme čokoládovým krémem, zdobicím pytlíkem s úzkou násadou nebo ustřiženým růžkem mikrotenového sáčku.

  4. Náplň: zahřejeme šlehačku, med, vanilkový lusk až k varu. Mícháme dokud se směs nespojí. Odstraníme vanilku. Čokoládu nasekáme na malé kousky a přelijeme horkou směsí. Vše dobře promícháme a přidáme máslo pokojové teploty. Ještě chvíli prošleháme a necháme ochladit na požadovanou hustotu, pak plníme úzkou zdobičkou nebo pomocí ustřiženého růžku mikrotenového sáčku.

  5. Plnit můžeme i pařížským hustým krémem nebo vaším oblíbeným, nebo i Nutelou smíchanou a prošlehanou s kouskem másla a troškou rumu. Z této dávky je cca 90 kuliček.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!