Čočkové placičky na způsob bramboráčků recept

Top Recepty, Luštěniny

Suroviny na recept

200 g čočky
vývar nebo voda dle potřeby
2 vejce
cca 4 stroužky česneku, dle chuti
majoránka dle chuti
sůl dle chuti
pepř mletý dle chuti
hladká mouka nebo solamyl, je-li třeba
100 g uzeného masa nebo slaniny
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vývarem (já použil z uzeného ramínka) asi 5 cm nad čočku a na mírném ohni pod poklicí vaříme doměkka, podléváme dle potřeby. Není nutné čočku předem namáčet, ale kdo chce, uvaří ji dle svých zvyklostí. Po uvaření z čočky slijeme přebytečnou tekutinu a necháme ji zchladnout.

  2. Čočku v hrnci jen mírně pomačkáme šťouchadlem, nebudeme pak potřebovat mouku ani škrob na zahuštění. K čočce přidáme dvě vejce, nastrouhaný česnek, drobně pokrájené uzené nebo slaninu a dle chuti osolíme a okořeníme. Vše řádně promícháme.

  3. Do rozpálené pánve s trochou oleje klademe lžící hromádky, zploštíme na placičky a smažíme z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a můžeme podávat.

  4. Podáváme samostatně nebo se zeleninovým salátem. Výborné budou i jako příloha k minutkám tam, kde se podává klasický bramborák. Vynikající jsou i za studena.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!