Citronové kuře pečené v soli s omáčkou z řapíkatého celeru recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 2 kuřecí prsa (cca 500g masa)
- 500 g soli
- citronová šťáva
- 5 bílků
- šalvěj (nejlépe čerstvá, já měla jen sušené listy)
- 4 řapíky celeru
- lžíce másla
- troška smetany
- 3 stroužky česneku
- špetka mleté skořice
- 1 kousek celé skořice
- sůl
- pepř
- brambory
Postup Citronové kuře pečené v soli s omáčkou z řapíkatého celeru
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsa pokapeme citronem, poklademe lístky šalvěje a položíme na pečící papír v pekáčku. Smícháme 0,5 kg soli s pěti bílky a tuto směs navrstvíme na prsíčka a dáme péct na 30-40 minut do trouby vyhřáté na 180°C.
Zatím si nakrájíme na slabá kolečka syrové omyté neoškrábané brambory a na rozpáleném oleji v pánvi z nich vytvoříme dokola vějíř a z obou stran opečeme. Uznávám, že to moc dobře nejde otáčet, pomohla jsem si talířem a i tak to moc nedrželo v sobě, asi špatný druh brambor.
Na další pánev dáme máslo, na něm orestujeme pokrájený řapíkatý celer a trochu posekanou šalvěj, osolit, opepřit. Přidáme trochu mleté skořice a jeden kousek celé skořice. Přilijeme trochu smetany a přidáme utřené 3 stroužky česneku.
Po vytažení masa z trouby, vysvobodíme prsíčka z krusty, nakrájíme na plátky, položíme na omáčku a maso ještě pokapeme citronem.