Čirá rybí polévka z Kampy recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- na vývar:
- 2 kostky rybího bujónu (nebo 2-3 skelety z bělomasé ryby)
- 1 cibule
- 1 palička česneku
- 1 mrkev
- máslo
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- na knedlíčky:
- 100 g másla
- 2 rohlíky
- 2 vejce
- 50 ml mléka
- nasekaný čerstvý kopr
- 200 g pevné bílé ryby nebo filé
- strouhanky
- muškátový květ
- strouhanka
- + asi 5 lžic bílého vína
- 1 menší mrkev
- kousek pórku
Postup Čirá rybí polévka z Kampy
Postup přípravy receptu
-
Cibuli se slupkou a neoloupanou nerozdělenou paličku česneku překrojíme příčně napůl a řezné plochy opečeme dohněda na másle.
V jiném kastrolu rozehřejeme další lžíci másla a asi dvě minuty na něm restujeme hrubě nastrouhanou mrkev, přidáme koření, prorestujeme a zalijeme 1 a 1/4 litru vody.
Vhodíme bujónové kostky, cibuli a česnek a necháme asi 3 hodiny táhnout pod bodem varu. Pokud se rozhodneme pro složitější variantu, vložíme rybí kostry, cibuli a česnek řeznou plochou dolů do pekáčku a vložíme na půl hodiny do trouby rozehřáté na 200°C.
Poté vložíme do kastrolu k restované mrkvi, koření a vodě a necháme táhnout cca o hodinu déle.
Hotový vývar přecedíme přes plátýnko.
Na knedlíčky rozehřejeme máslo a dozlatova na něm opečeme rohlíky, nakrájené na malé kostičky. Zalijeme mlékem a necháme vychladnout.
Přidáme mléko, rybu nakrájenou na malinké kostičky, žloutky, kopr, muškátový květ, pepř a sůl.
Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a zahustíme strouhankou tak, aby šly tvarovat knedlíčky velikosti menších vlašských ořechů (varem nabydou).
Knedlíčky uvaříme zvlášť v osolené vodě, aby nezkalily vývar. Vaříme asi 5 minut.
cezený vývar přivedeme k varu, přidáme nakrájenou mrkev a když je měkká na skus, přisypeme pórek.
Přilijeme víno a odstavíme.
Dochutíme solí a pepřem.
Do talíře vložíme knedlíčky a přelijeme je horkým vývarem.