Cikánský guláš recept
Top Recepty, Dietní receptySuroviny na recept
- 2 lžíce oleje
- 100 g cibule
- 1 PL octa
- 300 g libového hovězího masa
- nejlépe krk nebo kližka
- 1- 2 lžičky papriky
- sůl
- česnek (1 stroužek)
- kmín
- majoránka
- 1 bobkový list
- 2 PL rajské šťávy nebo trochu protlaku
- 1 PL hladké mouky
- 50 g rajčat - volitelné
- 1 paprika (50 g) - volitelné
- 1 sladkokyselá okurka - volitelné
- pálivá paprika - volitelné
Postup Cikánský guláš
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmahneme do červena nadrobno nakrájenou cibuli, pokropíme lžící octa, přidáme na kostičky nakrájené maso, osmahneme je, osolíme, posypeme paprikou, podlijeme horkou vodou a dusíme téměř do měkka.
Během dušení do omáčky přidáme trochu kmínu, majoránky, bobkový list, utřený nebo drobně pokrájený česnek, nakonec přidáme 2 lžíce rajské šťávy nebo trošku protlaku. Když je maso měkké, vyndáme ho, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a rajskou šťávou. Vrátíme maso a prováříme asi 20 minut.
Nyní můžeme přidat i rajčata (spařená, oloupaná a pokrájená), papriku zbavenou jádřince. nakrájenou na nudličky, kyselou okurku. také nakrájenou na nudličky a podle chuti doplníme pálivou paprikou. Nakonec dochutíme podle potřeby.
Guláš podáváme s dušenou rýží, vařenými brambory, těstovinami nebo s chlebem. Je to odlehčená verze bez klobásy, dělaná jen na trošce oleje. 1 porce * kcal=361 * T=26.7 * S=8.6 (T=tuky, S=sacharidy)