Chutné borůvkové kuličky s opraženou strouhankou, přelité máslem recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- 1 kg brambor
- 750 g polohrubé mouky
- 500 g borůvek
- 1 vejce
- sůl
- 5-6 PL strouhánky
- 2-3 PL krystalového cukru
- máslo
- moučkový cukr
Postup Chutné borůvkové kuličky s opraženou strouhankou, přelité máslem
Postup přípravy receptu
-
Zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnúte zemiaky ošúpem a nastrúhame na strúhadle, pridáme 1 vajce a polohrubú múku, troška soli (1/2 - 1 čaj. lyžicu) a pomaly vypracujem hladké cesto, podľa potreby ešte pridáme múku. Cesto musí byť vypracované a nesmie sa lepiť (zbytočné dlho nemiesime), cesto vypracujeme do tvaru valca.
Na pomúčenej pracovnej doske cesto nakrájame na hrúbku cca 1,5 - 2 cm a každý odkrojeny kus v rukach vypracujeme na takzvanú placku. Na každý kus cesta dáme najlepšie domáce čučoriedky a vytvarujem guľky.
Hotové guľky vkladáme do vriacej osolenej vody. Keď nám guľky vyplávajú na povrch, ešte necháme chviľu prevrieť (cca 1 minútu), vyberiem ich a dáme do misky s rozpusteným maslom. Na suchej panvici orestujeme do zlatista strúhanku s cukrom.
Hotove guľky obalìme v strúhanke, na tanieri prelejeme maslom a práškovým cukrom.