Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně recept
Top Recepty, PřílohySuroviny na recept
- 500 g syrových brambor
- 125 g vařených brambor (ve slupce)
- 1 vejce
- 150 g hrubá mouka (dle potřeby přidat - záleží na druhu brambor)
- 1 dl mléko
- sůl
Postup Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
Postup přípravy receptu
-
Syrové brambory omyjeme, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Nastrouhané brambory v ruce vyždímeme do sucha, ovšem vodu z nich dáváme do misky (nevyléváme!).
Vyždímané brambory dáme do větší mísy, přelijeme horkým mlékem, promícháme a nastrouháme k nim oloupané brambory vařené. Z odstáté vody z brambor velmi opatrně slijeme pryč vodu, až nám na dně zůstane jen škrob (pokud budeme s miskou moc pohybovat, škrob se nám opět promíchá s vodou a zbytečně ho vylijeme).
Do mísy s bramborami přidáme tento škrob, vejce, mouku, sůl a vařečkou vypracujeme těsto (nesmí být tuhé), ve kterém po přejetí prstem zůstává čára.
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, pak osolíme a lžící namáčenou ve studené vodě z těsta tvoříme větší noky, které dáváme do vroucí vody. Vždy děláme jen jednu várku (10-15 ks), abychom měli knedlíky stejně uvařené. Vaříme cca 10 min - dle velikosti. Knedlíky po uvaření propícháme špejlí (vidlicí,..). Knedlíky podáváme nejčastěji k pečeným masům.