Chlupaté knedlíky po x-té.... ale strašně dobré recept

Top Recepty, Bramborová jídla

Suroviny na recept

Množství surovin je více méně orientační. Při sebevětší vůli to nelze psát na gramy, tak zkusím nějaké hrubší míry:
asi 1 kg oškrábaných syrových brambor
3 oloupané brambory - uvařené nejlépe den předem
asi 1 kg masa (nejlepší je vepřové, lze i kuře)
2 cibule
2 balení kysaného zelí - kdo má domácí, tak mu nezbude
než to odhadnout, ale čím víc, tím líp
česnek
bobkový list
sůl
pepř
hrubá mouka
2 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív pokrájíme maso na kousky (asi jako na guláš), přidáme pokrájenou cibuli, česnek, kdo má rád, přidá 2 bobkové listy, osolit a opepřit a v troubě pečeme zvolna do měkka. Maso nesmí být suché - vysmahlé, proto podle potřeby přidáme trochu tuku nebo vody. Je potřeba, aby bylo v mase dost šťávy - tuku. Ale zase, jak má kdo rád.

  2. Zatímco se peče maso, pokrájíme cibuli, osmahneme, přidáme zelí a dusíme do měkka.

  3. Teď zbyla konečně chvilka na tu nejdůležitější (a většinou málo oblíbenou) činnost. Oškrábeme a nastrouháme brambory, slijeme z nich vodu, ale pozor, nevyléváme ji !!!! Necháme ji třeba v misce.

  4. Přidáme nastrouhané uvařené brambory, trochu teplého mléka, šoupneme tam dvě vejce, osolíme, přidáme trochu mouky a teď přijde na řadu ta slitá voda z brambor. Pokud jste s ní před tím zbytečně nekvedlali, tak ji teď opatrně slijte, na dně vám zůstane nádherná vrstva škrobu, šup s ním do těsta a podle potřeby přidávejte mouku, aby vám vzniklo těsto tak akorát, prostě jako na chlupaté knedlíky, to se zkrátka nedá říct přesně. Nesmí být tuhé, knedlíky by byly vhodné tak na tenis a ani příliš řídké, protože by z toho byla šlichta.

  5. To ostatně poznáte, až je budete vařit. Je dobré, než je nahážete do vody (samozřejmě vařící a osolené)- pozor, rádo to přetéká a pak kuchyň plave, dát vařit nejdřív třeba jen jeden knedlík a pak popř. podle potřeby těsto upravit. Přidat mouku a pod.

  6. Těsto vykrajuji lžící, aby knedlíky nebyly moc velké. Pak se vaří asi 5 min. Množství i čas musíte odhadnout. Vaří se krátce, tak jich nedávejte moc a raději je vařte na víckrát. Musíte s nimi opatrně pohybovat, rády se lepí na dno.

  7. Nežli se vám knedlíky uvaří, zatím smíchejte v pekáči maso se zelím.

  8. Uvařené knedlíky vyndávejte do hrubšího cedníku, aby se zbavily vody a teprve pak je vmíchejte rovnou s masem a zelím.

  9. Vše pořádně promíchejte a pak už jen nandejte na talíř a dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!