Chlebový věnec recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 250 ml polohrubé mouky
- 125 ml žitné chlebové mouky
- 250 ml + 2PL pšeničné chlebové mouky
- 2 KL hrubé soli
- 1+1/2 KL sušeného droždí
- 375 ml vody
- polohrubá mouk na podsypání válu a poprášení těsta
- V tomto případě jsou ml správně, původní recept je na hrnky, ale ml mi přijdou praktičtější:)
Postup Chlebový věnec
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme 3/4 množství polohrubé a ostatní dva druhy mouky, sůl, sušené droždí a vodu a vařečkou vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi dvě hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Potom vložíme i s mísou do ledničky a necháme asi hodinu vychladit.
Vychlazené těsto vyklopíme na vál pomoučený zbylým množstvím polohrubé mouky a všechnu do těsta řádně zapracujeme. Vrátíme do mísy a necháme v teple asi 30 minut dokynout.
Vyhřejeme troubu na 240°C a do ní vložíme dospod rendlík s vodou a do horní části plech na pečení.
Vykynuté těsto znovu vyklopíme na vál s pomoučeným archem papíru na pečení a utvoříme věnec: Do kopečku těsta uděláme pomoučenou pěstí otvor (neděste se toho, opravdu to jde) a pomocí prstů následně vytvarujeme věnec o průměru cca 23 cm s vnitřním otvorem cca 11 cm(není podmínkou):). Necháme 15 min odpočinout.
Nůžkami uděláme do těsta 12 - 14 hlubokých zástřihů a snažíme se jednotlivé paprsky vytáhnout do boků. Necháme znovu 15 min odpočinout.
Na rozpálený plech stáhneme na papír z vykynutým těstem a pečeme cca 20 min dozlatova.