Chlebové pagáče s podmáslím recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 1 hrnek teplé vody
- 2-3 lžíce podmáslí (ohřátého)
- sůl
- 1 vejce
- 1 plná lžíce másla (pouzila jsem solené)
- 1 lžička medu
- 250 g hladké mouky (pouzila som Maida)
- 250 g celozrnné mouky (pouzila som Atta)
- 1 lžička sušeného droždí
- na potření a posypání:
- 1 vejce
- sezamová semínka
Postup Chlebové pagáče s podmáslím
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme máslo, podmáslí a zalijeme to převařenou vodou. Podmáslí neohříváme zvlášť, ani máslo nerozpouštíme. Když se naliji převařenou a trochu vychladlou vodu, necháme máslo samotné v ní roztát. Pak přimícháme lžičku medu.
Do velké mísy si dáme mouku, sůl a sušené droždí. Promícháme. Vlijeme teplou směs a přidáme vejce. Vypracujeme nelepivé, elastické těsto. Uložíme jej do tepla, bez průvanu a necháme nakynout (nechala jsem jen 30 minut).
Nakynuté těsto přeneseme na pomoučněnou pracovní desku a propracujeme rukama. Vyválíme na tloušťku asi 2 cm. Kulatou formičkou vykrajujeme pagáč. Pagáče ukládáme ne zcela těsně vedle sebe na olejem vymazaný plech a dáme do vypnuté trouby na 30 minut do kynout.
Pak je z trouby vyjmeme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Troubu si vyhřejeme na 200°C. Když je dobře vyhřátá, vložíme plech s pagáči a teplotu snížíme někde mezi 180-200°C a pečeme 30 minut dohněda.