Chleba domácí - kmínový recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 1 kg hladké mouky
- 2 brambory (uvařené ve slupce)
- 3 lžičky soli
- kmín
- kostka kvasnic
- litr vlažné vody
- možno přidat oblíbené semínka
Postup Chleba domácí - kmínový
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy prosijte kilo hladké mouky, přidejte jemně nastrouhané brambory - asi 2 (uvařené ve slupce a oloupané), 3 kávové lžičky soli a kmínu, nadrobte kostku kvasnic. Nachystejte si litr vlažné vody, půlku až třičtvrtě tam nalijte hned (u mě stačí asi tak třičtvrtě litru vody - jinak dle uvážení přilejte) a miste, až se vše hladce spojí.
Těsto nechte kynout asi půl hodiny, pak můžete ještě těsto drcnout a nechat dále kynout.
Na pomoučeném stole vymodelujte 2 bochníky, propíchejte asi 5x špejlí, potřete vodou, posypte kmínem a pečte na pečícím papíře na plechu ve vyhřáté troubě na 180°C 50 minut.
Potom zvyšte teplotu na 200°C a pečte ještě 10 minut (kvůli barvě). Určitě dobu pečení dodržte, jinak nebude chléb propečený (vůbec nevadí, pokud se bochníky spojí či popraskají).
Chléb vyberte z trouby, ještě potřete vodou a necháte vychládnout (Chléb nedávejte do silonových sáčků apod.). Dobrou chuť, ať se vám podaří (a pokud ne hned, příště to vychytáte) a napište, jak vám chutnal či jak se zadařilo.:-)