Chilli omáčka (cvrndová chilli omáčka) recept

Top Recepty, Omáčky

Suroviny na recept

2 větší cibule
olivový olej
1,3 kg máslové dýně
cca 0,3 l vody na podlití (jablečný mošt)
0,38 kg chilli papriček (habanero)
7 PL třtinového cukru
sůl (himalájská)
1/2 KL kari
1/2 kávové lžičky kurkumy
40 g česneku
1 dl jablečného octu (domácí)
1 kg rajčat
šťáva z 1 citronu
2 KL sladké papriky

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme dýni, podlijeme vodou (loni jsem použil jablečný mošt a jiný druh papriček) a přidáme pokrájené papričky habanero. K tomu 3 lžíce cukru, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky kurkumy, nasekaný česnek, jablečný ocet a rozvaříme. Pozor na připalování.

  2. Po rozvaření rozmixujeme na jemnou pastu. Při ochutnávce jsem dal ještě cca 1 kg rajčat rozvařit s 1 lžičkou soli, 1 lžící cukru a 2 dl vody, vše jsem propasíroval již do již připravené pasty.

  3. Pro dochucení a dobarvení jsem přidal 2 lžičky sladké papriky a další 3 lžíce cukru (na konzervaci jsem použil 2 lžičky kyseliny citronové) a povařil.

  4. Nakonec horké nalijeme do skleniček a zavíčkujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!