Chilli omáčka (cvrndová chilli omáčka) recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- 2 větší cibule
- olivový olej
- 1,3 kg máslové dýně
- cca 0,3 l vody na podlití (jablečný mošt)
- 0,38 kg chilli papriček (habanero)
- 7 PL třtinového cukru
- sůl (himalájská)
- 1/2 KL kari
- 1/2 kávové lžičky kurkumy
- 40 g česneku
- 1 dl jablečného octu (domácí)
- 1 kg rajčat
- šťáva z 1 citronu
- 2 KL sladké papriky
Postup Chilli omáčka (cvrndová chilli omáčka)
Postup přípravy receptu
-
Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme dýni, podlijeme vodou (loni jsem použil jablečný mošt a jiný druh papriček) a přidáme pokrájené papričky habanero. K tomu 3 lžíce cukru, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky kurkumy, nasekaný česnek, jablečný ocet a rozvaříme. Pozor na připalování.
Po rozvaření rozmixujeme na jemnou pastu. Při ochutnávce jsem dal ještě cca 1 kg rajčat rozvařit s 1 lžičkou soli, 1 lžící cukru a 2 dl vody, vše jsem propasíroval již do již připravené pasty.
Pro dochucení a dobarvení jsem přidal 2 lžičky sladké papriky a další 3 lžíce cukru (na konzervaci jsem použil 2 lžičky kyseliny citronové) a povařil.
Nakonec horké nalijeme do skleniček a zavíčkujeme.