Česnekovo-celerový krém se zakysanou smetanou recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 3,5 palice česneku
- 400 g celeru (na kostky)
- 3 střední brambory (na kostky)
- 1 velká cibule na měsíčky
- 1 zakysaná smetana
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1/3 čajové lžičky drceného kmínu
- 1 čajová lžička bio vegety (není nutné)
- olej (nebo i máslo)
- sůl
- pepř
Postup Česnekovo-celerový krém se zakysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Troubu jsem si zapnula na 180°C. 2 a 1/2 palice česneku jsem si rozebrala na jednotlivé stroužky (ale ponechala ve slupce), dala do pekáčku, zakápla trochou oleje a dala péct na cca 20 minut za občasného promíchání. Až to bylo hotové, vytáhla jsem česnek ze slupek a dala stranou.
Na oleji (příp. možno na másle) jsem si osmahla cibuli s celerem a lístky ze snítek tymiánu, poté přidala brambory a zalila vodou, aby jí nebylo moc, ale zelenina byla ponořená. Vše jsem nechala 5 minut povařit a přidala zbylý česnek (tentokráte bez slupky), kmín, trochu pepře a bio vegetu. Zelenina se vařila, dokud ze stroužků česneku nezačal vylézat prostředek. To jsem do polévky přidala i česnek opečený a dala jí ještě 5-10 minut.
Poté jsem polévku z ohně sundala, rozmixovala dohladka, vrátila zpátky nad plamen, ale jen velmi mírný, vmíchala jsem kysanou smetanu a rozředila jí ještě trochou vody. V tomto případě jí bylo potřeba nakonec docela dost. Případně ji lze dosolit či jinak dochutit.
Podávat jí je možno s opečenou slaninou, cibulí či krutony nebo jen tak s kouskem pečiva.