Česnekové chlebové placky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g žitné chlebové mouky
- 2 zarovnané lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička granulovaného sušeného česneku nebo 2 větší rozetřené stroužky čerstvého
- 2 větší lžíce žitného kvásku
- 15 g čerstvého droždí
- zhruba 320 ml vlažné vody - dle potřeby
- Na povrch:
- zhruba 1 palice česneku
- 3 lžíce oleje
- celý kmín
- hrubozrnná sůl
Postup Česnekové chlebové placky
Postup přípravy receptu
-
Těsto připravíme běžným způsobem. Smícháme prosátou mouku se solí, drceným kmínem a granulovaným česnekem, uděláme důlek a přidáme vlažnou vodu, kvásek, cukr, rozdrobíme droždí a asi po 5 minutách zpracujeme v těsto. Někdo je zvyklý dělat z droždí zvlášť kvásek, ale já většinou nedělám a postupuji tak, jak jsem napsala. Používám droždí v kostce.
Tekutinu přidáme dle potřeby, těsto nemám tak hutné jako na chleba, ale je spíš takové, jako na housky nebo knedlíky.
Těsto necháme vykynout, pak vyklopíme z mísy, zpracujeme do bochánku, rozdělíme na 4 díly a ty taky zpracujeme do bochánku. Bochánky vyvalíme na placky o průměru zhruba 18 cm, dáme na plech a necháme vykynout.
Na plechu mám teflonovou fólii nebo použijeme papír na pečení. Na jeden plech se vejdou dvě placky.
Na potření povrchu na oleji osmahneme prolisovaný nebo nasekaný česnek, restujeme jen chvilku a necháme vychladnout.
Vykynuté chlebové placky velmi opatrně, nejraději pilkovým nožem potřeným olejem na povrchu nařízneme do tvaru mřížky, potřeme olejem s česnekem, posypeme hrubozrnnou solí a kmínem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme.