Celozrnný cuketový chlebíček s melasou a čokoládou recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

2 vejce
1/3 hrnku (60 ml) melasy nebo medu
1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
1/3 hrnku (65 g) hnědého cukru
1 čajové lžičky vanilkového extraktu
2 hrnky (240 g) celozrnné mouky
1 čajová lžička soli
1/2 čajoví lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
1 čajová lžička mleté skořice
300 g cukety i se slupkou a nastrouhané na jemno
100 g mléčné čokolády nakrájené nadrobno
75 g vlašských ořechů nasekaných na hrubo

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku;nebo vyložíme pečícím papírem.

  2. Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) ušleháme vejce, cukr, melasu (nebo med), olej a vanilku.

  3. Přidáme mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva a skořici, a mícháme dokud se suroviny dobře nespojí.

  4. Vmícháme cuketu, čokoládu a ořechy, dobře promícháme.

  5. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 55 do 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed koláče není po vytažení suchá.

  6. Před krájením necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě. Pokud místo melasy použijete med, bude chlebíček světlý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!