Celozrnné koláčky s fazolovou pastou, teplou rajčatovou salsou a čedarem recept
Top Recepty, PředkrmySuroviny na recept
- Těsto:
- 5 g droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžíce hladké mouky na kvásek
- 50 ml mléka
- 1 menší vejce
- 60 g hladké celozrnné mouky (použila jsem pšeničnou)
- 1/2 lžičky soli
- 20 g hladké mouky
- 70 ml vody
- 30 g bílého jogurtu
- Fazolová pasta:
- 100 g červených sterilovaných fazolí
- 1/2 stroužku česneku
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl
- pepř
- Rajčatová salsa:
- 1 středně velká cibule
- 170 g loupaných drcených rajčat
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžička mleté papriky
- Kousek nasekaného chilli
- Sůl
- 1 lžíce nasekaných lístků koriandru
- 30 g čedaru
- olej na opékání
Postup Celozrnné koláčky s fazolovou pastou, teplou rajčatovou salsou a čedarem
Postup přípravy receptu
-
Droždí smícháme v mističce s cukrem. Mléko lehce ohřejeme a přimícháme společně se lžící mouky k droždí, prošleháme a necháme vzejít kvásek (pod utěrkou na 20 minut).
Když máme vzešlý kvásek, připravíme si do mísy všechny zbylé ingredience na těsto a spolu s kváskem je rozmícháme dohladka. Jelikož každé těsto saje tekutinu trochu jinak, řídíme se tím při přidávání vody. Chceme, aby nám vzniklo lité těsto, ne však příliš řídké. Těsto necháme na teplém místě 30 minut kynout.
Než těsto vykyne, připravíme si fazolovou pastu: fazole dáme do mističky, přidáme olivový olej, utřený česnek, sůl a trochu čerstvě mletého pepře. Rozmixujeme.
Cibuli nakrájíme nadrobno a pozvolna restujeme na lžíci oleje. Necháme cibuli zezlátnout. Než se tak stane, rozdrtíme si v hmoždíři římský kmín, kousek nasekané chilli papričky, mletou papriku a asi ½ lžičky soli.
Tuto směs přidáme k cibuli, když je osmažená dozlatova. Asi minutu mícháme, poté přidáme drcená rajčata a vaříme 2 minuty. Pak odstavíme z plamene a vmícháme nasekaný koriandr.
Lívanečník vymažeme lehce olejem a smažíme na něm slané lívanečky – pozvolna, aby se propekly i uvnitř.
Lívance potíráme fazolovou pastou, navrstvíme rajčatovou salsu a posypeme kousky čedaru.