Celozrnné kaiserky recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- 1. těsto:
- 300 g pšeničné celozrnné mouky
- 200 g vody
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžička medu
- olej na potření
- 2. těsto:
- 270 g vody
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžíce oleje
- 150 g pšeničné celozrnné mouky
- 150 g pšeničné mouky chlebové
- 2 zarovnané kávové lžičky soli
- vejce na potření
- lněné semínko
- mák
- sezamová semínka
Postup Celozrnné kaiserky
Postup přípravy receptu
-
První těsto: do mísy dáme mouku, uděláme do ní důlek, nadrobíme droždí, přidáme med a zalijeme asi polovinou z 200 g vlažné vody.
Počkáme, až droždí ožije, pak dodáme zbytek vody a vytvoříme těsto.
Necháme asi hodinu kynout.
Pak těsto přetužíme = znovu propracujeme rukou, potřeme olejem a vložíme do misky.
Dobře uzavřeme a dáme do chladničky do druhého dne.
Druhý den už nám může pomoci pekárna. 1. těsto vyjmeme z chladničky a necháme dojít pokojové teploty.
Do pekárny vlijeme vodu a olej, nadrobíme droždí, přidáme včerejší těsto, mouku (tu chlebovou dosypávejte postupně, každá mouka saje tekutinu jinak) a sůl a necháme zpracovat a vykynout těsto. Těsto je takové lepivější, ale nezahušťujte ho, aby pečivo nebylo těžké.
Pokud nemáme pekárnu, je lépe těsto zpracovat pomocí robotu, aby se dobře promísilo první těsto se zbytkem surovin. Nebo zapojit nějakého silného muže:)
Na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení nebo vymazaný tukem sázíme bochánky vykynutého těsta o váze asi 50 g.
Necháme dokynout, dlaní mírně zploštíme a raznicí vyrazíme vzor, promáčkneme až na plech.
Potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme zvoleným posypem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, do níž jsme předem vložili kastrůlek s vodou k vytvoření páry.