Cappuccinový dort s třešněmi recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na těsto:
- 125 g másla
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g solamylu
- 1 prášek do pečiva
- 20 g kakaa
- 4 polévkové lžíce mléka
- 4 polévkové lžíce rumu (popř. mandlového likéru,2 PL do těsta a 2PL na pokapání korpusu)
- Na náplň:
- 1 velká sklenice kompotovaných vypeckovaných třešní
- 3 polévkové lžíce solamylu
- 80 g cukru
- 1/2 kávové lžičky skořice
- 10 plátků želatiny
- 500g mascarpone (popř. tvarohu)
- 1 vanilkový cukr
- 200 g smetany na šlehání
- 5 polévkovoých lžic instantního cappuccina
- kakao na posypání
Postup Cappuccinový dort s třešněmi
Postup přípravy receptu
-
Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do pěny. Předehřejeme troubu na 180°C. Smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva, kakao a prosejeme do mísy s máslovým krémem. Po částech přidáváme mléko a rum, až vznikne hladká hmota. Dortovou formu naplníme těstem a povrch uhladíme, dáme péct na 20 minut. Necháme zcela vychladnout a pokapeme zbylým rumem.
Třešně necháme okapat a šťávu zachytíme. Rozšleháme solamyl, 2 lžíce cukru, skořici s 250 ml kompotové šťávy a krátce povaříme. Když nám začíná hmota tuhnout vmícháme třešně. Musí to být dost husté! Rozetřeme na dortový korpus a chladíme nejméně 3 hodiny.
Želatinu namočíme do studené vody. Rozmícháme mascarpone se zbylým cukrem. Smetanu ušleháme s cappuccinem a vmícháme do mascarponové směsi. Vymačkanou želatinu rozpustíme za stálého míchání na mírném ohni a vmícháme ke krému. Potřeme jím dort a dáme opět chladit nejlépe přes noc. Posypeme kakaem.